Provtagning under graviditet

Inskrivningsprover
Vid inskrivningen på barnmorskemottagningen (BMM) kommer barnmorskan erbjuda dig provtagning, så kallade inskrivningsprover, eller graviditetsscreening. Dessa prover är:
Hepatit B
HIV
Röda Hund
Syfilis
Ferritin (järnförråd)
TSH (sköldkörtelhormon)
Blodvärde och blodsocker
Barnmorskan kontrollerar även Hemoglobin (Hb) och blodsocker (p-glukos) vid inskrivningen och flera gånger under graviditeten. Hb kontrolleras för att upptäcka eventuell "blodbrist", så kallad anemi, och p-glukos för att upptäcka eventuell graviditetsdiabetes. Provet tas oftast genom ett litet stick i fingret.
Urinsticka
Vid inskrivningen kontrolleras även den gravidas urin. Man tittar på om det finns socker (u-glukos) eller protein (u-albumin) i urinen. Just protein är extra intressant och kan vara en viktig markör för en begynnande havandeskapsförgiftning.
Blodgruppering
Blodgruppering kontrolleras efter vecka 10. Blodprovet som tas som blodprov i armvecket visar också vilken blodgrupp du tillhör: A, B, AB eller 0. Samtidigt får du veta om blodgruppen är RhD-positiv eller RhD-negativ. Om den gravida är RhD-negativ, kontrollerar man även om barnet är RhD-negativt eller RhD-positivt.
OGTT
Om ett blodsockervärde är lite högre, eller om det finns andra riskfaktorer för graviditetsdiabetes, beställer vi en sockerbelastning, så kallad OGTT. Det kan du läsa mer om i vår Kunskapsbank, under Graviditetsdiabetes.
Biokemiskt test inför KUB
Om den gravida har valt att göra KUB (Kombinerat Ultraljud och Biokemiskt test), tar vi det blodprovet (biokemiskt test) efter vecka 10, samtidigt som vi tar blodgrupperingen.
Övriga blodprover
Det händer att vi tar fler blodprover på den gravida kvinnan - om hon visar tecken på någon graviditetskomplikation. De flesta gravida behöver inte ta dessa extra prover. De vanligaste blodproverna är de prover som kontrollerar för:
Anemi (blodbrist)
Hepatos (ICP)
Havandeskapsförgiftning (preeklampsi)