Att förbereda sig inför amning

Att förbereda sig inför amning

Väntar du barn och är positivt inställd till amning? Här kan du läsa om hur du kan förbereda dig redan under graviditeten.

Du som är gravid och tänkte amma ditt barn kan faktiskt förbereda dig redan under graviditeten.

Information

På barnmorskebesöken informerar barnmorskan om amning vid flera tillfällen och kan ge tips om hur du/ni själva kan förbereda er. Läs gärna på om amning. Kika in i länkarna vi hänvisar till för mer information och filmer.

Förbereda kroppen

Kroppen börjar producera råmjölk redan från mitten av graviditeten. Du kan, om du vill, börja bekanta dig med brösten ur ett amningsperspektiv och börja handstimulera (bröstmjölksstimulera) från graviditetsvecka 37+0. Rekommendationen är max två gånger per dag, 6-10 minuter per bröst. Det behöver inte komma en enda droppe. Om det kommer råmjölk kan du spara den i frysen. Att handstimulera brösten inför kommande amning kan öka tilliten till kroppens egen förmåga och även stärka självförtroendet inför amningsstarten. Här kan du se en film om hur handmjölkning går till. 

Gravida med diabetes

De gravida som har diabetes rekommenderas att starta med bröstmjölksstimulering redan vecka 36+0. De kan även ta med sig sin råmjölk till sjukhuset, för att kunna ge den till barnet när det är fött. Om barnet behöver tillmatas använder man den egna råmjölken i första hand, och i andra hand modersmjölksersättning. 

Mental förberedelse

Inför kommande amning kan du även förbereda dig mentalt. Här kommer några tips:

  • Känn tillit till din kropp och ditt barn
  • Ni är två personer som samspelar
  • Barnet är kompetent och har många inbyggda reflexer, men behöver få vara nära nog
  • Försök ha realistiska förväntningar på amningen
  • Amning tar tid och kräver tålamod och en hel del träning i början för de allra flesta
  • Jämför dig INTE med andra. Ni är en egen unik enhet

Du som har oro eller rädslor inför kommande amning, eller har haft en jobbig upplevelse med tidigare barn, kan få hjälp via amningsförberedande samtal. Då kan ni tillsammans göra upp en individuell plan för just dig.

På BB Stockholm Family har vi en egen amningsmottagning. Vi har även grupp med fokus på amning. Prata med din barnmorska om du vill veta mer.

Mer information:

Amningsgrupp

Amningsgrupp

Interaktiv informationsträff med fokus på amning